May 29, 2013 hanne.lemmens

Zijn vrouwen nu grappig of niet?*

Mensen die onderzoeken of vrouwen grappig zijn, verdienen een speciale plek in de hel. Ze bestuderen vrouwen als loslopend vee in hun natuurlijke biotopen – op de werkvloer en in sociale kringen – en meten op of ze hun publiek kunnen doen lachen. Wie kan er immers beter over humor oordelen, dan onderzoekers? Steeds wijst zo’n onderzoek uit dat ‘de mannen’ grappiger zijn. Wat een kaakslag.

Ik vraag me af hoe sommige onderzoekers hun diploma’s haalden. Ze wijden hun leven aan het onzichtbare verschil tussen mannen en vrouwen en negeren daarbij de verschillen tussen mannen onderling en vrouwen onderling.

blabla

Alle vrouwen blijken hetzelfde? GENIAAL.

Naast het feit dat de premisse van dit soort onderzoek al hopeloos seksistisch en subjectief is, zegt het resultaat natuurlijk impliciet dat ‘de vrouwen’ sukkels zijn, want de redenen voor hun gebrek aan humor zijn altijd “onzekerheid”, “geen gezag” en ergens verloren tussen de lijntjes waarschijnlijk “ze had haar regels”.

“Ze heeft een ander soort humor”, “ze heeft wel wat beters te doen” en “ze kan haar collega’s niet uitstaan” zie ik nergens staan.

Moderne misogynie. Als ‘wetenschappers’ toch bezig zijn met nutteloos onderzoek (waarschijnlijk nog op kosten van de belastingbetalers!), waarom vragen ze zich niet eens af of mannen grappig zijn? Of katholieken? Of Brusselaars?

Laat ons samen onderzoeken welk deel van de bevolking grappig is. En laat ons het grondig doen. We kijken niet alleen naar geslacht, maar ook naar godsdienst, geaardheid, afkomst, leeftijd, gezondheid en regio. Eindelijk zullen we weten of een jonge lesbische West-Vlaamse atheïst met een keelontsteking grappiger is dan een katholieke bejaarde Antwerpse rolstoelpatiënt met bindingsangst. We roepen de winnaars uit. En dan praten we er nooit meer over. Afgesproken?

 

* Ik wilde het eerst niet doen, maar hier gaan we: Tina Fey, Amy Poehler, Julie Delpy, Meryl Streep, Doon Mackichan, Fiona Allen, Sien Eggers, Sarah Alexander, Chelsea Handler, Frieda Van Wijck, Tine Embrechts, Sarah Silverman, Joan Rivers, Natasha Leggero, Wanda Sykes, Betty White, Sofia Vergara, Julia Louis-Dreyfus, Cherry Chevapravatdumrong, Ruby Wax, Tania Van der Sanden, Jennifer Saunders, Rebel Wilson, Jennifer Lawrence, Lena Dunham, Jackee Harry, Jane Krakowski, Susie Essman, Maya Rudolph, Ellen DeGeneres, Estelle Harris, Kristen Wiig, Amy Sedaris, Astrid Bryan (in alle ernst), Barbara Sarafian, Clara Cleymans, Nathalie Meskens en ik. Ik ben grappig.

, , , , , , , , , , ,

Comments (10)

  1. Iris u grappigste vriendin

    Ik vind mezelf grappig. Mensen die het grappig vinden dat ik mezelf grappig durf te vinden, vinden mijn denkpatroon grappig en dus ook mij, en aan gezien ik een vrouw ben, dien ik te concluderen dat vrouwen wel degelijk grappig zijn. Gelieve mij dan ook op te nemen in uw lijstje, eventueel ipv jennifer lawrence die er tenslotte 2x in staat!

  2. Iris uw eerlijkste vriendin

    Schandalig betweterig, schandalig luid, schandalig wispelturig … Maar gelukkig voor u ook schandalig grappig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *