June 12, 2013 hanne.lemmens

En dan nu tijd voor ellebogenwerk

Zoals ik al meermaals heb aangehaald, is het nuttigen van een maaltijd een onnodig formele bedoening. Niet alleen hier, in België. Overal in Europa stellen verveelde etiquette-fascisten verschillende regels op, om het hun eetgasten zo ongemakkelijk mogelijk te maken. Ze loeren vanuit schaduwen en controleren of iedereen zijn soepkom wel twintig procent schuin houdt bij de laatste hapjes. En ze zullen pas stoppen wanneer niemand nog een hap durft te nemen en de wereld implodeert.

Liefst spreken de regels uit verschillende landen elkaar ook nog tegen, zodat je niet eens beseft dat je onbeleefd bent. Maar waar iedereen het zowat over eens is, is dat ellebogen van tafel moeten. Want ellebogen zijn… Stout? Gevaarlijk? Ze plooien maar langs één kant? Dat stukje vel is droog, gerimpeld en ongevoelig? Een uitleg krijg je er nooit bij. Wacht er dus niet op. Het mag gewoon niet. Dat heet ‘beschaving’.

Nou. Als je mijn leeftijd bereikt hebt, heb je lak aan ‘mogen’. Oh, het mag niet? Ik mag alles! Ik eet niet uit beleefdheid, of om mijn lijf te voorzien van voeding en vitaminen en mineralen en wat niet al. Ik eet omdat het lekker is. En dat is best vermoeiend. Dan heb ik steun nodig. Dan heb ik ellebogen nodig. Liefst die van mij. Soms eet ik een beetje, neem ik een steunpauze, en eet ik nog wat. Dat is mijn zaak.

De Grieken – en dat zouden dan de grondleggers van onze beschaving moeten zijn – steunden ook op hun ellebogen tijdens het eten. Op een bed. Ze hadden het bij het rechte eind, want stoelen zijn foltertuigen. En zij aten veel, namen een kotspauze, en aten dan nog wat. Dat was hun zaak. Hun godengegeven recht!

Net zoals halfnaakt bediend worden door een androgyne knaap

Net zoals halfnaakt bediend worden door een knaapje met een bloemenkrans.

Mijn vraag is aldoende deze: weten wij het dan beter dan de Grieken?

Omdat ik zelf graag mijn eigen vragen beantwoord: neen.

, , , , ,

Comments (9)

 1. orsidee

  De mijne ook, ik typ nu en allebei zitten ze op tafel, het is geen zicht…moet ik toegeven, maar het typt wel leuker… Ook wanneer ik denk…2 vingers – om precies te zijn (wijs – middenvinger) aan de rechterkant van mijn kop(vraag me niet waarom, misschien zit daar het meeste verstand…en elleboog op tafel.
  Ik zit maar wat schrijf te lullen…ik weet het ook wel hoor, etend horen ze nu eenmaal niet op de tafel en daarmee uit!!! Of jij het nu wel of niet goed vindt…maakt diegene die dat allemaal bedenkt geen zier uit.

 2. orsidee

  Ja, bij de chinezen of japanezen moet je boeren na je maaltijd en bij ons is het verboden, behalve bij de fam. H….ć, die hebben lak aan etiquette…of ze gelijk hebben??? Wel ik weet het niet…ik zeg ook steeds wel ZEER nadrukkelijk de naam van de persoon die dan net het euvel beging….en dit dan toch als terechtwijzing…ik ben verward…en zit (door jouw tekst H.H-L) biezonder in een netelige situatie van tweestrijdigheid. Voila, dat heb ik nu eens goed gezegd, vind ik van mijn eigen zichzelve…punt!

   • orsidee

    Heb de indruk dat het uur niet klopt? Een idee waar ik dat recht moet zetten. Ik heb dat laat geschreven, ik denk iets voor middernacht, dus niet om 18.19 wn 18.31???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *